Google, hesabınıza erişimi kaybettiğinizde, şifrenizi unuttuğunuzda veya kullandığınız telefon, bilgisayar ya da iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamalarına erişemediğinizde kullanabileceğiniz yeni bir yöntem duyurdu: selfie videosu. Şirket, 23 Temmuz 2026'da yayımladığı blog gönderisinde "Selfie videosu, hesabınıza girmenin yeni bir yolu olup, kilitli kaldığınızda veya her zamanki telefon veya bilgisayarınıza erişemediğinizde size daha fazla seçenek sunuyor" ifadesine yer verdi. Bu özellik sayesinde yüzünüzün kısa bir videosunu çekiyorsunuz ve Google bu videoyu daha önce kaydettiğiniz referans videosuyla karşılaştırarak kimliğinizi doğruluyor. Google, bu yeni yöntemle biyometrik verilerin parolaların yerini alacağına inanan ve bu alana yatırım yapan teknoloji şirketlerinin arasına katılıyor.
Selfie videosu özelliğini ayarlamak için yapmanız gereken tek şey, cihazınızın kamerasına bakmak ve ekrandaki sağa veya sola dönme ya da başını sallama gibi basit kafa hareketlerini takip ederek yüzünüzün farklı açılardan kaydedilmesini sağlamak. Bu işlem, Apple'ın Face ID gibi güvenlik özelliklerinin kurulum prosedürlerine benziyor, ancak ek bir kızılötesi ışık gerektirmiyor. Kurulumu Google Hesabım sayfasındaki "Güvenlik ve giriş" bölümünden "Selfie videosu" seçeneğine tıklayarak başlatabilirsiniz. Bilgisayarınızda kamera varsa işlemi doğrudan yapabilir, yoksa ekranda çıkan QR kodu telefonunuzla tarayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz. Google, işlem sırasında gözlük veya maske çıkarılmasını ve arka planda insan ya da kalabalık bir ortam olmamasını öneriyor.
Google, referans videosunun şifreleme kullanılarak bulutta kaydedildiğini ve güvenli bir şekilde saklandığını belirtiyor. Bu sayede videoya yalnızca kaydedildiği cihazdan değil, farklı cihazlardan da erişilebiliyor. İsterseniz bu videoyu hesabınız üzerinden istediğiniz zaman silebiliyorsunuz. Varsayılan olarak kaydedilen selfie videosu yalnızca giriş yapmanıza yardımcı olmak için kullanılıyor, ancak Google dilerseniz bu videoyu "ek amaçlar için paylaşmayı" da tercih edebileceğinizi söylüyor. Videoyu silmek isterseniz Google Hesabınızdaki Video Doğrulama sayfasına (myaccount.google.com/video-verification) gidip kaldırmak istediğiniz selfienin yanındaki sil butonuna tıklamanız yeterli.
Hesabınıza giriş yaparken, yüzünüzün basit hareketler yaptığı kısa bir video daha çekiyorsunuz. Bu, videonun canlı olarak kaydedildiğini kanıtlıyor ve saklanan referans videoyla doğru bir şekilde karşılaştırılmasını sağlıyor. Google, fotoğraf veya deepfake videoları kullanılarak yapılacak kimlik sahteciliği girişimlerini önlemek için birden fazla güvenlik katmanı kullanıldığını ve şüpheli giriş denemelerini engellemek için şirketin "standart güvenlik uygulamalarının" devrede olduğunu belirtiyor. Her giriş denemesinde başınızı belirli yönlere çevirmenizi isteyerek derin sahte videolarla taklit girişimlerinin engellendiği vurgulanıyor. Google, yapay zeka ile oluşturulan videoların giderek daha inandırıcı hale gelmesiyle, canlılık kontrollerinin artık giriş, ödeme ve hassas veri işleyen her şirket için temel bir gereklilik haline geldiğini vurguluyor.
Google, bu özelliği kademeli olarak küresel çapta kullanıma sunacak. Hesabınızın bu özellik için uygun olup olmadığını kontrol etmek ve selfie videonuzu ayarlamak için g.co/signin-selfie adresini ziyaret edebilirsiniz. Ancak bu özellik şu an için Workspace hesapları, çocuk hesapları ve Google'ın Gelişmiş Koruma Programı'na (Advanced Protection Program) kayıtlı hesaplar için kullanılamıyor. Yeni özellik, hesapları dolandırıcılığa karşı korumaya ve kilitli hesapları kurtarmaya yardımcı olsa da, kullanıcı gizliliği ve biyometrik veri toplama konusunda endişelere yol açıyor. Düzenleyiciler, yüz ve ses verileri etrafında ürünler geliştiren şirketleri giderek daha fazla incelemeye alıyor.